Sergiu Moroianu, soțul numărului doi în USR, Clotilde Armand, a fost exclus din partid în urma declarațiilor critice la adresa lui Matei Păun, coordonatorul campaniilor din alegerile locale și parlamentare. În colimatorul fostului membru al Comisiei de Arbitraj a partidului au intrat și Mihai Polițeanu, fondatorul ONG-ului ”Inițiativa România” sau Roxana Wring, vicepreședinte USR. Afirmațiile contondente ale lui Sergiu Moroianu au primit o replică la fel de dură din partea conducerii formațiunii care a decis în unanimitate să-l excludă din USR la numai trei zile după declanșarea scandalului.
Decizia pripită a Biroului Național al USR este caracteristică pentru stilul autoritar în care Nicușor Dan a condus partidul până în prezent. Nu este prima dată când apar controverse în spațiul public cu privire la presupusele abuzuri din interiorul formațiunii. De altfel, Clotilde Armand a confirmat că, sub presiunea timpului și în condițiile unor resurse financiare limitate, anumite chestiuni interne ”au fost gestionate într-un mod nu foarte democratic şi transparent”. Avertizam într-un articol precedent că deocamdată ”conducerea USR a reuşit (…) să ţină organizaţia sub control. (…) Dar a făcut asta cu anumite costuri democratice în activitatea partidului, sancţionate în spaţiul public, care nu vor putea fi replicate şi după scrutinul parlamentar.”
Dacă liderii formațiunii nu vor gestiona tensiunile inerente cu mai multă abilitate, disensiunile se vor acutiza și vor grăbi disoluția organizației. Sergiu Moroianu nu reprezintă un caz izolat în USR. O demonstrează mesajele de susținere primite pe Facebook de la numeroși simpatizanți ai formațiunii. Excluderea fostului membru al Comisiei de Arbitraj nu face decât să amplifice suspiciunile cu privire la organizarea celor două campanii electorale și să accentueze percepția de deficit democratic și lipsă de transparență la adresa conducerii partidului. Mai inspirat ar fi fost recursul la sancțiunile cu caracter de avertisment prevăzute în statutul formațiunii. Decizia ar putea fi interpretată și ca o încercare de intimidare a vocilor critice din interior.
Poate cel mai problematic aspect este că desfășurarea scandalului trădează o anumită lipsă de comunicare între cele două personaje exponențiale pentru ascensiunea USB/USR, pe care, din informațiile prezentate în presă, îi leagă și o relație de prietenie. Clotilde Armand a condamnat public atât declarațiile soțului, cât și decizia Biroului Național de a-l exclude, adoptată în absența acesteia și despre care a fost informată în timp ce participa la o lansare de carte în Cluj. Niciunul dintre protagoniștii scandalului nu a menționat că ar fi existat un dialog direct între persoanele implicate, așa cum ar fi fost normal în cazul unor vechi colaboratori. Este previzil ca o eventuală deteriorare a relației personale dintre Clotilde Armand și Nicușor Dan să se răsfrângă cu consecințe dramatice asupra formațiunii în perioada următoare.
Nu este deloc întâmplător că divergențele dintre Clotilde Armand și alte persoane influente din cadrul partidului au apărut în contextul dezbaterii pe marginea inițiativei de redefinire a căsătoriei în Constituție. Poziția favorabilă a numărului doi din USR a deranjat cercurile progresiste din interiorul formațiunii. Așa cum era de așteptat, disparitățile ideologice extreme dintre membrii USR încep să afecteze activitatea partidului și să provoace rupturi în organizație. Cazul Moroianu ar putea fi doar primul dintr-o serie de scandaluri similare care să conducă la o disoluție prematură a revelației alegerilor parlamentare. Grupurile din USR vor instrumentaliza abaterile adversarilor de la statut și regulamente pentru a-și tranșa conflictele interne.
Atât declarațiile impulsive ale lui Sergiu Moroianu, cât și reacția disproporționată a conducerii USR denotă absența unei culturi a dialogului politic în societatea românească. Din păcate, nici partidele noi apărute după 2011 nu au reușit să genereze o veritabilă creștere calitativă a dezbaterilor publice. Dacă USR dorește să continue ca platformă neangajată ideologic de promovare a următoarei generații de politicieni este imperativ să-și dezvolte un sistem democratic de organizare internă care să permită membrilor exprimarea de opinii divergente fără riscul unor sancțiuni. Viziunea utopică a fondatorilor în privința misiunii și a obiectivelor formațiunii rămâne totuși principalul impediment pentru supraviețuirea și consolidarea USR.