Substanța de contrast a patologiei totalitariste

S

Crizele acționează ca o substanță de contrast pentru depistarea patologiilor ideologice din corpul social. Pandemia COVID-19 nu face excepție. Alarmismul mediatic provoacă spasme totalitariste în mediile de orientare progresistă al căror ideal politic se poate traduce ca o perpetuă stare de urgență. Predilecția spre coerciție se dovedește intrinsecă mentalităților formate la școala de gândire revoluționară. Recursul la forța nu în orice circumstanțe legitimă a statului decurge în mod natural din adeziunea la sisteme de credință ce instigă manifestarea sentimentelor de certitudine și indignare. Dezbaterea publică este compromisă iremediabil de pronunțatele accente emoționale din tonul comentariatului puternic reactiv.

Regia mediatică urmează cursul unui scenariu dramatic. Trecutul este rescris pentru a se conforma la narațiunile dominante. Falsurile istorice sunt transpuse în produse culturale de larg consum pentru a fi proiectate în conștiințele amorțite de confortul material și comoditatea spirituală. Odată instilat disprețul pentru tradiție, societățile de consum mediatic sunt reeducate să facă pasul înapoi la post-civilizație. Fanatismul elitei ignorante se apropie în exprimările sale virale de fundamentalismul celor mai primitive culte religioase. Barbarismul maselor revoltate este activat de propaganda isterizantă ce rulează pe ecranele ubicue. Tulburarea stârnită în psihicele fracturate adâncește confuzia sub aparența de clarificare ideologică.

Involuția culturală își produce mutațiile hidoase în conștiința umană. Specia activistului conectat la rețelele sociale exală o monstruozitate latentă. Erupțiile frecvente pun sub presiune supapele înguste. Frustrarea se acumulează și incendiază capetele manipulate. Combustia nu tocmai spontană devine normativă angajamentului partizan. Portavocea digitală aprinde imaginația vidă a individului avid de celebritate. Transformarea poate începe. Venele se umflă pe tâmplele încordate de indignare. Maxilarele se încleștează în pronunțarea sentințelor definitive. Puminii strânși lovesc aerul rarefiat de respirația surescitată. Membrele excitate deturnează oxigenul din drumul spre creiere. Privirile incandescente își fixează țintele predilecte, iar dizidențele sfârșesc carbonizate pe rugul corectitudinii politice.

Pandemia ideologică se transmite prin cuvinte răstite din viscere. Sialoreea gurilor turbate infestează atmosfera cu molecule contagioase de ură. Extinderea cangrenei mediatice elimină resturile de imunitate la propagandă pe măsură ce vaccinurile culturale sunt neutralizate de reanimarea cenzurii. În tratamentul pacienților este prescrisă administrarea sistematică a dozelor de boală. Pas cu pas până la exterminarea marginalizatelor oaze de probitate intelectuală.

Autor

Lucian Leca

Consultant politic cu experiență internațională specializat în noile tehnologii de comunicare

Adaugă comentariu