Nominalizarea premierului PSD – o nouă sfidare la adresa electoratului social-democrat

N

Nominalizarea partidelor care formează noua majoritate parlamentară pentru funcția de prim-ministru confirmă cele mai pesimiste așteptări cu privire la componența viitorului guvern. Sevil Shhaideh este un birocrat lipsit de anvergură care a făcut carieră în sistemul public sub protecția unora dintre cele mai controversate personaje din politica post-decembristă. Îndeplinirea unor criterii agreate de adepții corectitudinii politice, care a provocat unele reacții favorabile din cercurile progresiste, reprezintă doar o coincidență fericită pentru PSD.

PSD comite încă o eroare majoră cauționată cu iresponsabilitate de partenerii de la ALDE și UDMR. Sevil Shhaideh lasă impresia unui funcționar șters a cărui ascensiune poate fi explicată numai prin calitățile de executant fidel al dispozițiilor politicienilor la umbra cărora și-a construit cariera. Nominalizarea viitoarei coaliții guvernamentale pentru conducerea următorului cabinet denotă că Liviu Dragnea nu se mai preocupă nici măcar să-și camufleze intențiile reale. Liderul PSD va guverna prin interpuși până în momentul în care va reuși să înlăture barierele legislative care îi restricționează accesul la funcția de premier ca urmare a condamnării penale.

Legitimitatea PSD de a forma următorul guvern alături de partenerii agreați de conducerea social-democrată nu mai poate fi contestată după succesul detașat din alegerile parlamentare. Însă rezultatul scrutinului pare să fi fost interpretat de conducerea PSD ca un mandat în alb să gestioneze chestiunea guvernării după bunul plac, fără nicio preocupare pentru opinia publică. Primele semnale în acest sens au fost reprezentate de detașarea față de anumite promisiuni din campanie și continuă cu o nominalizare în deplină sfidare la adresa sensibilităților electoratului.

Aroganța față de proprii alegători, ignoranța la adresa activului de partid și evitarea mecanismelor interne de desemnare a premierului PSD l-ar putea costa pe Liviu Dragnea. Prezența social-democraților la guvernare pe parcursul următorilor patru ani nu reprezintă nici pe departe o certitudine, cu atât mai puțin posibilitatea ca liderul PSD să ajungă la conducerea guvernului. Liviu Dragnea va deconta erorile succesive pe care le-a comis în scurta perioadă post-electorală. Fiecare abatere de la promisiunile asumate în campanie îi restrânge considerabil perspectivele de a ajunge la Palatul Victoria până la finalul actualei legislaturi.

Un eventual declin în preferințele electoratului, cartografiat de institutele de sondare a opiniei publice, ar putea încuraja, în următorii ani, chiar o reconfigurare a majorității parlamentare. Perspectiva ca PSD să piardă controlul guvernării nu trebuie exclusă atât timp cât este matematic posibilă, însă posibilitatea acestui deznodământ depinde într-o măsură apreciabilă și de capacitatea opoziției de a specula uzura inevitabilă a principalului partid de guvernământ.

Autor

Lucian Leca

Consultant politic cu experiență internațională specializat în noile tehnologii de comunicare

Adaugă comentariu